مدیرعامل شرکت زیرساخت امن خدمات تراکنشی:
امنیت سایبری پیشران نوآوری و رشد در بازارهای رقابتی است
امروزه رشد فزاینده فناوری در جهان و شکوفایی خدمات بانکداری دیجیتال از یکسو و روند رو به رشد تهدیدات و ریسکهای احتمالی از سوی دیگر، لزوم توجه به سرویسهای شبکهای و امنیتی را دوچندان ساخته است. کیفیت، امنیت و پایداری ارائه خدمات شبکهای بهمنظور برقراری ارتباطات واحدهای بانکی از دغدغههای اصلی پایگاههای مبتنی بر فناوری اطلاعات است.
در واقع شرکتهای ارائهکننده خدمات الکترونیکی و IT در حوزه بانکداری دیجیتال ضمن افزایش تنوع، کیفیت و کمیّت خدمات بانکی در بستری مناسب و ایمن، درصدد ارتقاء، توسعه و نگهداری خدمات در زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و ارائه خدمات جدید به مشتریان خود هستند.
در این راستا و به بهانه برگزاری هفتمین نمایشگاه پدافند غیرعامل گفتوگویی کوتاه با جناب آقای رسول قربانی مدیرعامل شرکت زیرساخت امن خدمات تراکنشی انجام دادهایم که با هم میخوانیم.
- آقای قربانی لطفا در ابتدای صحبت، معرفی مختصری از شرکت بفرمائید.
شرکت زیرساخت امن خدمات تراکنشی در سال 1390 با هدف و مأموریت پشتیبانی و بروز رسانی بانک اطلاعات غنی برای شناسایی به موقع تهدیدها و آسیبپذیریها، راهبری امنیت و سرویسها و اجرای راهکارهای امنیتی شکل گرفت و در ادامه نیز با ارایه راهکارهای استفاده از زیرساختهای مجازی با هدف کاهش هزینهها، فضای فیزیکی مورد استفاده و کاربری بهینه منابع موجود در حال گسترش فعالیت خود است.
- نقش فناوریهای نوین اطلاعاتی در توسعه اقتصاد هوشمند را چگونه ارزیابی میکنید؟
فناوریهای نوین اطلاعاتی مانند اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی، کلان داده، واقعیت مجازی و افزوده، امنیت سایبری، رایانش ابری و غیره نقش مهّمی در توسعه اقتصاد هوشمند دارند. در واقع بکارگیری فناوریهای نوین اطلاعاتی در اقتصاد هوشمند منجر به ایجاد و تسهیلگری در مواردی همچون تسهیل در تعامل بیواسطه بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان جهت انتخاب مناسبترین قیمت و کیفیت برای محصولات و خدمات، قرار دادن اطلاعات دقیق، بهروز و قابل اعتماد در مورد وضعیت بازار، تقاضا، عرضه، قیمت، رقابت، مشتریان، تامینکنندگان، اتخاذ فرآیندهای مدیریت و غیره در راستای رشد و توسعه پایدار میشود، که این امر مستلزم اتخاذ سیاستهای مناسب، زیرساختهای لازم، مهارتهای کافی و فرهنگ متناسب است.
- به نظر شما آیا اقتصاد هوشمند قابلیت خودایمنی در برابر وقوع تحریمهای بینالمللی را دارد؟
پاسخ به این سوال نیازمند تحلیلی عمیق و جامع دارد و نمیتوان به طور قطعی نظر داد. به طور کلی، اقتصاد هوشمند به افزایش توانایی اقتصادی، تکنولوژیکی و امنیتی یک کشور کمک میکند و در برابر تحریمهای بینالمللی مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد. اما این موضوع به شرایط مختلفی همچون میزان وابستگی اقتصاد هوشمند به بازارهای خارجی و تأمینکنندگان خارجی برای کالاها، خدمات، سرمایه، انرژی مرتبط است. از طرف دیگر میزان همکاری و هماهنگی جامعه بینالمللی با تحریمکنندگان و تأثیر آن بر روابط تجاری، سیاسی و امنیتی اقتصاد هوشمند با سایر کشورها میتواند تأثیر بسزایی بر این مسئله داشته باشد. توانایی اقتصاد هوشمند برای جایگزینی تولید داخلی با واردات، ایجاد بازارهای جدید، توسعه نوآوریها و ابتکارات و بهرهگیری از فرصتهای ایجاد شده از تحریمها وابسته است.
- عمده فعالیت نوآورانه شما در حوزه امنیت سایبری چه بوده است؟
پیادهسازی مرکز عملیات امنیت (SOC) برای رسیدگی به حوادث و وقایع امنیتی و تشخیص و واکنش بهنگام و مناسب در برابر آنها و ارائه خدمات مشاوره، طراحی، پیادهسازی و نگهداری سیستمهای امنیتی مانند فایروال، آنتی ویروس، تشخیص نفوذ، احراز هویت برخی از فعالیتهای نوآورانه این شرکت در حوزه امنیت سایبری است.
- چطور میتوان با تکیه بر امنیت سایبری در مسیر بهبود کسبوکارها قدم برداشت؟
با توجه به افزایش حملات سایبری و تهدیدات مختلفی که میتوانند به دادهها، سیستمها، شبکهها و کاربران آسیب برسانند، لازم است که کسبوکارها راهکارهای مناسبی را برای محافظت از امنیت سایبری خود پیادهسازی کنند. این امر میتواند سبب بهبود کسبوکارها در افزایش اعتماد کسبوکار در بین مشتریان، شرکا، ذینفعان و کارکنان، کاهش هزینهها و خسارتهای ناشی از نفوذ، سرقت، تخریب یا باجگیری دادهها و سیستمها، رعایت استانداردهای قانونی و نظارتی مربوط به حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات، تداوم و کارآمدی کسب و کار و افزایش بهرهوری و ایجاد فرصتهای نوآوری و رشد در بازارهای جدید و رقابتی شود.
- عمده محصول بومیسازی شده شرکت شما در حوزه امنیت سایبری چیست؟ در مورد مزایای این محصول بیشتر توضیح بفرمائید.
DNS+ و نرم افزار بروزرسانی خودکار تجهیزات امنیتی است که این نرمافزار بروزرسانی خودکار تجهیزات امنیتی، قابلیت بروزرسانی چندین دستگاه بصورت همزمان را دارد. نرمافزار از به روز بودن ماژولهای امنیتی فورتیگیت را آگاه میسازد و از تمامی فرایندهای آپدیت، log ذخیره میکند. سپس فایلهای آپدیت بصورت خودکار دانلود شده و منجر به کاهش هزینههای سازمان در مقایسه با لایسنس آنلاین میگردد. یکی از مهمترین مزایای این نرمافزار حذف نیروی انسانی جهت انجام پروسه آپدیت است.
- جهت تسریع و تسهیل در حوزه توسعه کاری چه اقداماتی حمایتی تاکنون داشتهاید؟
با توجه به اینکه شرکت زیرساخت امن خدمات تراکنشی زیرمجموعه بانک ملت و هلدینگ گروه فناوران هوشمند بهسازان فردا میباشد، حمایتهایی اعم از تشکیل کمیتههای تحقیق و توسعه کسبوکار، مجوز تست آلفا، بتا و پایلوت در سرویسهای بانک به شرکت ارائه شده است و امید است در آینده نیز ضمن تسریع در روند اخذ مجوز از مجموعههای بالادستی، حمایتهایی در جهت بهرهبرداری از محصولات و خدمات در سازمانهای مختلف صورت پذیرد.